Zakynthos

Zakynthos (andere namen zijn: Zakinthos, Zante) ligt in de Ionische Zee, 8 zeemijlen ten zuiden van Kefalonia en op 15 zeemijlen ten oosten van Kyllini (Peloponnesos). Zakynthos is het meest zuidelijke eiland van de Ionische eilanden groep.

De oppervlakte bedraagt 402 km en de kustlijn is maar liefst 123 km lang. De kustlijn wordt gekenmerkt door wonderschone baaien, die in het westen voor het verkeer over land niet te bereiken zijn vanwege hoge kliffen met daartussen onbereikbare verlaten strandjes. Deze westkant van Zakynthos is vooral bergachtig en biedt fantastische uitzichten. Het oostelijk deel van Zakynthos is vrij vlak met mooie stranden.

De inwoners

In Griekenland heeft het toerisme een grote vlucht genomen. Hoe kan het ook anders met een fantastisch klimaat met heerlijke temperaturen, veel zon en vooral water. Het is een schiereiland omsloten door  zeeën met fantastische zeilgebieden, pittoreske stranden en havenplaatsen, prachtige eilanden en "last but not least" een gastvrij volk.

De voornaamste bron van inkomsten voor de bewoners van Zakynthos is landbouw  (olijven, citrusvruchten en wijnbouw) en natuurlijk het toerisme.


Geschiedenis

De Venetianen hebben meer dan 300 jaar over Zakynthos geheerst en de invloeden zijn nu nog duidelijk waarneembaar. De Venetianen noemden het eiland Zante, Flore di Levante (De Bloem van het oosten). In 1797 werden de Venetianen door de Fransen verdreven, daarna volgde de Engelse overheersing en uiteindelijk werd het eiland Zakynthos in 1864 bij Griekenland gevoegd. 

Caretta-Caretta schildpad

Zakynthos staat ook bekend om de Caretta-Caretta schildpad. Vooral op en om het eiland Marathonissi komen nog vrij veel Caretta-Caretta schildpadnesten voor. In dit gebied is het water zeer helder en de onderwaterwereld is rijk aan planten en prachtig gekleurde vissen. Een waar eldorado voor duikers.

Blauwe grotten

Bij Kaap Skinari in het noorden van Zakynthos liggen de Blauwe Grotten.  Ze zijn ontstaan door de werking van de zee, en werkelijk een bezoek waard.

Verder bezienswaardigheden:

Zakynthos stad: Winkelen, uitgaan, de musea en het Venetiaanse Kastro

Scheepswrak: Wit strand met het scheepswrak

Gerakas: Op Gerakas vindt u zeer mooie zandstranden

Marathonissi: Caretta-Caretta schildpadden

Agios Georgios: Kremna Klooster met mooi uitzicht

Giri: Hoogstgelegen dorp Giri met oude windmolens

Kambi: Prachtige zonsondergangen

Keri: Bergdorpje

Limni Keriou: Duikschool in Limni Keriou

Kalamaki: Zandstrand, Caretta's nesten

Agios Sostis: Mini-zandstrand, terrasjes, vliegtuigspotten

 

Bereikbaarheid

Zakynthos is (vanuit Nederland) direct per vliegtuig te bereiken, of met lijndiensten vanuit Athene. Ook kun je de bus of de trein nemen tot Kyllini en van daar oversteken met de ferry naar Zakynthos. In de zomer is er een lokale bootverbinding tussen Zakynthos en Kefalonia. In het seizoen zijn er directe chartervluchten naar Zakynthos.